RSS

Tort cu crema caramel (Tourta me krema karamele - Tουρτα με κρεμα καραμελε)


Deliciosul caramel si aducator de calorii multe...nu stiam sa fac decat crema de zahar ars, care mi se pare unul dintre cele mai simple dulciuri. Dar un tort cu crema caramel e de vis.

Ingrediente:

2 cutii caramel praf
1 litru lapte

Pentru blat:

7 oua 
250 gr. faina
175 gr. zahar
1 lingurita praf de copt

Pentru decor:

cirese confiate
sirop de caramel
ciocolata cu lapte
frisca
 

Mod de preparare:


Amestecam toate ingredientele pentru blat intr-un bol si le batem cu mixerul, pana la omogenizare.
Punem compozitia intr-o tava rotunda unsa cu unt si coacem in cuptorul preincalzit aproximativ 30 de minute la 180°C.
Scoatem blatul din cuptor, il lasam sa se raceasca si il scoatem din forma cu grija. Deasupra si dedesubt blatul face o crusta pe care o indepartam cu un cutit foarte bine ascutit. Apoi taiem blatul pe orizontala si obtinem astfel 2 blaturi.
Intre timp (cat s-a racit blatul) facem crema caramel conform instructiunilor de pe cutie, si o impartim in 2 tavite de unica folosinta si dam la frigider pentru aproximativ 1 ora sa se inchege.
Stropim blaturile cu un lichior sau alta bautura spirtoasa care ne place.
Pe un platou punem un blat si deasupra un strat de crema caramel. Apoi celalalt blat si ultimul strat de crema caramel. Adaugam deasupra sirop de caramel, decoram cu rozete din ciocolata topita la bain-marie amestecata cu frisca peste care punem cirese confiate, iar de jur imprejur imbracam tortul cu ciocolata rasa si dam tortul la frigider sa se raceasca.

Truc:
Pentru a taia blatul pe mijloc in doua parti egale, fara sa se rupa, marcam zona unde vrem sa-l taiem cu scobitori si cu o ata mai tare sau cu ata dentara, taiem incet-incet.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Midii cu orez (Midopilafo - Μυδοπίλαφο)


 Midiile chiar sunt extraordinare, si bune, si usoare si sanatoase, nici nu ingrasa, ce mai, a devenit una dintre mancarurile noastre preferate atunci cand vrem fructe de mare. Reteta am facut-o dupa capul meu si dupa ceea ce am tot gustat prin taverne.

Ingrediente:

500 gr. midii
1 pahar orez
2-3 fire ceapa verde
1 ardei capia rosu
ulei de masline
sare
piper
marar
menta (daca va place)

Mod de preparare:

Tocam marunt ceapa verde si o calim un pic in ulei de masline. Adaugam ardeiul capia rosu taiat cubulete si lasam sa se inmoaie si el putin. Adaugam orezul, il sotam si pe acesta un pic cu ceapa si ardeiul, apoi adaugam 3 pahare de apa, sare si piper. Lasam sa fiarba si cam cu 10 minute inaite sa fie gata adaugam midiile si lasam sa se evapore toata apa. Adaugam mararul tocat si decoram in farfurie (farfurie-scoica daca avem) cu menta.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Musaca (Musakas - Μουσακάς)


Hm...faimoasa musaca greceasca...nu sunt multe de spus despre ea, e de incercat, veti fi imbatati de gusturi si arome. Pentru un incepator intr-ale bucatariei nu e varianta cea mai la indemana de a incepe sa gatesti, iar pentru cei aflati la dieta, in nici un caz. Eu am facut-o de vreo 2 ori pana sa-mi iasa, iar de kg ce sa mai vorbesc...au palit in fata unei portii generoase si aburinde de musaca greceasca. Dar avand in vedere c-o fac doar de vreo 2-3 ori pe an , merge, zic eu, nu e chiar asa grav. 

Ingrediente:

1 kg vinete
1 kg cartofi
125 gr. cascaval ras
sare, piper, zahar
½ leg patrunjel tocat

Pentru umplutura de carne:

1 kg carne tocata
350 gr. rosii tocate marunt
1-2 linguri bulion de rosii
125 gr. vin alb 
2 cepe tocate
75 gr. ulei de masline
1 cub Knorr/Maggi
4 albusuri de ou
1 praf piper rosu, 1 praf piper negru, sare
2-4 catei de usturoi
verdeturi: 1 lingura patrunjel tocat, 1 lingura menta tocata
condimente: 2 prafuri oregano, 1 praf cuisoare, 1 praf scortisoara, 1 praf coriandru, ½ foaie de dafin

Pentru sos bechamel:

2 linguri unt
2 linguri faina
1 1/4 cana lapte
sare
piper proaspat macinat
nucsoara

Mod de preparare:

Taiem vinetele pe lung in felii de aprox 1 cm. Le saram, le lasam cu sare 30 de minute, le spalam, le scurgem si le stergem bine.
Taiem la fel si cartofii si ii prajim in mult ulei incins. Ii scurgem bine si in strecuratoare si pe servetele de hartie.
Intr-o oala punem uleiul la incins si calim putin ceapa si carnea tocata. Stingem cu vin alb, o ceasca de zeama formata cu cubul Knorr/Maggi si putina apa si fierbem carnea 45 de minute.
Apoi adaugam rosiile tocate marunt, bulionul de rosii, usturoiul, verdeturile, condimentele si sare si lasam sa fiarba pana sa se lege sosul.
Dupa ce se raceste adaugam albusurile de ou si amestecam.
Pregatim sosul bechamel astfel: intr-o craticioara incingem bine untul, adaugam faina si amestecam neincetat sa nu se arda, adaugam laptele si amestecam continuu cu telul sa nu se faca cocoloase pana ce sosul devine ca o ciulama, iar la sfarsit adaugam sare, piper proaspat macinat si nucsoara.
Intr-o tava punem cartofii, ii saram si piperam, presaram jumatate din patrunjelul tocat, putin zahar si 1/3 din cascavalul ras. Adaugam carnea tocata si apoi vinetele peste care punem cealalta jumatate din patrunjelul tocat, putin zahar si 1/3 din cascavalul ras. Intindem deasupra sosul bechamel, presaram restul de cascaval ras si dam la cuptorul incins la foc mare (220 grade) cam 1 ora.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salata greceasca (Horiatiki salata - Χωριάτικη σαλάτα)


Salata greceasca e atat de simpla si atat de buna. Mancand aceasta salata am renuntat la muraturi. Mancarurile pe care noi romanii le mancam cu muraturi merg foarte bine si cu aceasta salata mult mai sanatoasa in loc de muraturi sau alte salate cu otet si sare multa. E potrivita pentru orice fel de carne (la gratar sau la cuptor), pentru orice fel de peste (fript, prajit sau la cuptor), cartofi (prajiti, la cuptor, copti), in fine este o mancare care nu lipseste de pe mesele grecilor aproape niciodata.

Ingrediente:

3-4 rosii mari
1 castravete mare 
1 ceapa rosie
1 ardei gras verde
2-3 felii de branza feta
10-15 masline negre si/sau verzi
sare
ulei de masline
oregano

Mod de preparare:

Rosiile se taie in bucati mai mari, castravetele se curata de coaja si se taie rondele mai grosute, ardeiul gras se taie in fasii, branza feta se taie cuburi, ceapa se taie inele si se pun intr-un bol adanc de salata. Se adauga sare, ulei de masline si oregano. Salata nu se amesteca inainte de a fi servita la masa.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sos de iaurt cu castraveti si usturoi (Tzatziki - Τζατζίκι)


Sos tzatziki...bine-cunoscutul sos de iaurt cu castraveti si usturoi. Secretul unui tzatziki reusit este iaurtul grecesc si stoarcerea foarte bine de zeama a castravetelui.

Ingrediente:

1 kg iaurt grecesc
1 castravete mare 
2-3 catei de usturoi
1 ceasca ulei de masline
zeama de la ½ lamaie sau 2 linguri otet
cateva fire de marar
sare

Mod de preparare:

Cateii de usturoi se zdrobesc, se presara sare si se freaca cu ceasca de ulei adaugandu-se putin cate putin, pana devine ca o pasta. Castravetele se da pe razatoarea mare, se stoarce bine sa nu ramana zeama deloc (eu zeama o pastrez si o beau, ba mai imi fac si o masca de fata din ea). Intr-un castron se pune iaurtul, se adauga pasta de usturoi, castravetele ras si stors bine, marar tocat, zeama de lamaie sau otet, sare, daca mai e nevoie si sosul nostru este gata. Se serveste ca atare ca aperitiv, ca garnitura la orice fel de friptura, la cartofi gatiti in orice fel, este usor, racoros si extraordinar de gustos.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Carne la gratar (Psita kreata - Ψητά κρέατα)


Reteta de astazi poate parea o banala carne la gratar. Insa nu e asa. Satula si eu de vesnicele variante clasice de gratar, am cautat ceva nou. Sosul de marinata varianta 1 l-am descoperit singura, jucandu-ma mult timp cu diverse ingrediente si cu asocierea cu diverse tipuri de carne. Cel mai bine se potriveste carnii de pui. Sosul de marinata varianta 2 o stiu de la socrul meu si este potrivit pentru carnurile mai grase (porc, miel etc.). Desigur, puteti incerca sosurile pentru toate tipurile de carne, in bucatarie nu exista reguli, doar fantezie si gusturi.

Ingrediente:

ceafa de porc
cotlet de porc
muschiulet de porc
pulpe de pui
piept de pui
coaste de miel/berbecut

Sos marinata varianta 1:

2-3 linguri ulei de masline
zeama de la ½ lamaie
oregano
sare
piper
2-3 catei de usturoi
2 linguri mustar

Sos marinata varianta 2:

2-3 linguri ulei de masline
sare
piper
boia iute
oregano
200 gr. suc de rosii

Mod de preparare:

Se prepara sosurile de marinata, se pregatesc 2 cutii mari de plastic cu capac, intr-una se aseaza carnea de porc (ceafa, cotlet, muschiulet) si coastele de miel/berbecut, se toarna sosul de marinata varianta 2, se omogenizeaza bine si se pune capacul. In a doua cutie se aseaza carnea de pui (pulpe, piept), se toarna sosul de marinata varianta 1, se amesteca bine sa se patrunda carnea, se pune capacul. Ambele cutii se dau la frigider peste noapte, iar a doua zi se frige carnea pe gratar de lemne/carbuni.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tort cu crema de capsuni (Tourta me krema fraoula - Tούρτα με κρέμα φράουλα)


Astazi am avut prilej de sarbatoare, fiul meu a implinit 4 luni si pentru ca de cand s-a nascut, atunci cand a mai adaugat o lunita de viata i-am pregatit cate un tortulet, asa am facut si astazi. Un tort usor, aromat, savuros. Nu stiu exact daca originile acestui tort sunt pur grecesti, insa e o combinatie pe care eu am intalnit-o des aici in Grecia: ciocolata - capsuni.

Ingrediente:

1 ½ cana faina
½ cana cacao
2 lingurite praf de copt
3 cani zahar
5 oua
2 pliculete vanilie

Pentru sirop:

4 cesti apa
2 cesti zahar

Pentru umplutura:

1 plic crema de capsuni
1 plic crema de ciocolata
½ ceasca de capsuni taiate marunt
½ ceasca ciocolata rasa
ciocolata alba si neagra
putina frisca

Mod de preparare:

Intr-un bol se cern faina, cacaua si praful de copt. Ouale se bat cu zaharul timp de 15 minute. Se adauga faina, cacaua si praful de copt peste ouale batute cu zahar si se amesteca incet. Se amesteca si vanilia. Intr-o tava cu diametrul de aproximativ 30 de cm in care am pus hartie de copt unsa cu unt turnam compozitia de blat si o distribuim uniform. Se pune tava in cuptorul bine incins dinainte la 175 de grade pentru 15-20 de minute la nivelul din mijloc al cuptorului. Nu deschidem cuptorul in timpul coacerii. Indata ce e gata, lasam sa se raceasca si taiem blatul in 3. Insiropam fiecare blat si stropim cu coniac. Cele 2 plicuri de crema se prepara conform instructiunilor de pe plic. Amestecam crema de capsuni rezultata cu capsunile taiate marunt si crema de ciocolata rezultata cu ciocolata rasa. Pe un platou punem primul blat, il ungem cu crema de capsuni. Apoi al doilea blat pe care il ungem cu crema de ciocolata. Punem si al treilea blat. Topim ciocolata neagra si glazuram tortul, iar cu ciocolata alba facem un gratar decorativ si niste floricele (rozete)din frisca. Decoram cu fructe confiate (cirese, portocala, lamaie) si cu cateva capsuni proaspete sau congelate.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Placinta cu nuci (Karidopita - Καρυδόπιτα)


Desertul de astazi nu e propriu-zis o placinta, e mai mult o prajitura cu nuci, cu mult sirop, foarte pufoasa si gustoasa si potrivita in orice ocazie (eu am mai facut-o si pe post de tort, invelita in ciocolata, varianta clasica este fara glazura de ciocolata). Dar pentru ca toate placintele grecesti au in denumire numele fructului/legumei din care se face plus cuvantul"pita", desi nu toate au in compozitie foi/aluat de placinta, am ales sa traduc exact denumirea.

Ingrediente:

6 galbenusuri
12 albusuri
1 cana de zahar pudra
1 pachet de unt topit
1 plic praf de copt
1 paharel coniac
1 plic scortisoara
300 gr. nuci
300 gr. pesmet

Pentru sirop:

2 ½ cani apa
2 cani zahar
100 gr. glucoza
½ lingurita vanilie

Pentru glazura:

1 tableta ciocolata de menaj
1 cutie lapte condensat

Mod de preparare:

Intr-o cratita punem zaharul pudra, scortisoara si praful de copt, galbenusurile, untul si coniacul si amestecam pana se omogenizeaza bine. Adaugam pesmetul si nucile, iar la sfarsit albusurile batute spuma. Amestecam foarte bine, cu grija de sus in jos. Ungem bine cu ulei o tava si turnam amestecul. Punem la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 50 de minute la 190°C.

Siropul:

Punem intr-o cratita la fiert apa, zaharul si glucoza la foc mic si lasam sa fiarba bine pana se leaga siropul.
Asteptam sa se raceasca siropul si il adaugam peste placinta inca calda.

Glazura:

Incalzim laptele condensat si dupa ce il luam de pe foc incorporam incet, incet ciocolata de menaj pana se topeste. Apoi se adauga glazura obtinuta peste placinta din tava, se distribuie uniform pentru a acoperi intreaga suprafata si se serveste sau taiata in felii ca de tort sau in romburi, ca si prajitura.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Placinta cu portocale (Portokalopita – Πορτοκαλόπιτα)


Am mancat aceasta placinta pentru prima data de Paste acum vreo 2 ani. O facuse matusa sotului meu. Am luat imediat reteta si de-atunci o fac frecvent si neaparat de fiecare Paste si Craciun. Este foarte gustoasa si foarte usor de facut si are mare succes.

Ingrediente:

1 ¼ cana ulei de porumb
1 cana + 2 linguri zahar
4 oua
1 iaurt cremos
1 vanilie
1 plic praf de copt
coaja rasa de la 1 portocala
1 pachet foi de placinta subtiri (500 g)

Pentru sirop:

3 ¾ cani apa
2 ¼ cani zahar
coaja rasa de la 1 portocala

Mod de preparare:

Se bate uleiul cu zaharul. Apoi se adauga ouale, iaurtul, vanilia, praful de copt si coaja rasa de portocala si se bat. Foile se rup in bucati cu mana si se amesteca bine cu o furculita cu crema rezultata. Se pune intr-o tava unsa cu ulei si se da la cuptor la 170°C pentru 30 de minute.
Ingredientele pentru sirop se fierb impreuna 15 minute si se lasa sa se raceasca un pic siropul. Cand se scoate placinta din cuptor se lasa sa se raceasca si se adauga deasupra siropul cald.

Truc: Placinta se taie si se scoate din tava pe masura ce se serveste. Altfel, daca o taiati si o puneti pe platou se usuca, asa, in tava ramane in sirop si e zemoasa, zemoasa si buna.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hamsii la tigaie (Gavros saganaki - Γαύρος σαγανάκι)



Felul de mancare pe care vi-l propun astazi este zemos, aromat si foarte usor de preparat (ca mai toate mancarurile grecesti, de altfel) si depaseste aria restransa a banalelor hamsii prajite sau afumate cunoscute de mine inainte. Mancarurile "saganaki" (printre care si hamsii picante la tigaie, branza feta la tigaie, creveti la tigaie, midii la tigaie etc. si pe care vi le voi prezenta pe masura ce le voi "executa") se numesc asa de la tigaia "sagani" in care se gatesc, care este o tigaie larga, dar nu si foarte adanca si are doua manere rotunde, insa se pot gati si intr-o tigaie obisnuita.

Ingrediente:
1 kg hamsii
1-2 lingurite mustar
 ½ lamaie (sau 1-2 rosii date la blender)
ulei de masline
sare, piper
patrunjel
1-2 felii branza feta
Mod de preparare:
Curatam si spalam hamsiile si le saram. Intr-o tigaie mai larga (saganaki) punem apa de-un deget si jumatate de cana de ulei de masline si lasam sa dea in fiert. Adaugam mustar si branza feta zdrobita (si rosiile date la blender daca alegem sa punem si rosii) si amestecam bine pana se omogenizeaza. Adaugam hamsiile si acoperim tigaia. Dupa 5 minute luam capacul si cand sosul s-a legat, stingem focul si adaugam patrunjel tocat, suc de lamaie si piper proaspat macinat.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bine ati venit!


De mica mi-a placut sa le privesc pe mama si pe bunica gatind.  Ma prefaceam si eu ca gatesc, jucandu-ma cu instrumentele din bucatarie. Crescand, am inceput sa experimentez in bucatarie, timid, timid la inceput, apoi cu mai multa indrazneala. Odata cu mutarea mea pe taramuri elene, m-am inhamat la o noua dulce provocare: mancarea greceasca. Am iubit Grecia de cand ma stiu, ii stiu istoria, am calatorit in toata Grecia, ii ador muzica, ii cunosc plajele si turcoazul marii, ii vorbesc limba, ii savurez mancarea. Intamplarea (sau poate nu!) a facut sa devin "grecoaica". Soacra mea, de la care am invatat cele mai multe retete grecesti are obiceiul sa spuna ca m-am nascut din greseala in alta parte si nu in Grecia. Am hotarat sa fac acest blog pentru parintii mei, prietenii mei, cunoscutii din Romania si de oriunde, vorbitori de limba romana si pentru toti necunoscutii ce iubesc aceasta tara minunata si bucataria ei simpla si savuroasa si care sper sa imi devina prieteni dragi. Sunt aici pentru orice intrebare, nelamurire sau sfat legat de tot ce tine de bucataria greceasca. De asemenea, astept sugestii (si reclamatii!).
Acest blog este o incercare de a impartasi cunostinte si experiente in gatit, retete incercate si preferate, sfaturi si mici secrete.  M-am gandit sa facem schimb de idei si gusturi. Astept cu nerabdare sa gatim impreuna!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS