vineri, 30 septembrie 2011

Fursecuri (Pti four - Πτι φουρ)



M-am tot chinuit sa gasesc o reteta de fursecuri bune, care sa fie ca si cele de cumparat. Dupa mai multe incercari, am vazut la TV intr-o emisiune de gatit reteta aceasta. Am incercat-o si, intr-adevar, sunt la fel de bune ca si cele de cofetarie, diferenta fiind ingredientele proaspete (si bio, pe cat posibil) de casa.

Ingrediente:

250 gr. unt
250 gr. zahar pudra cernut
1 lingura coaja rasa de lamaie
1/2 lingurita sare
putina scortisoara macinata
3 oua
420 gr. faina
gem de caise

Mod de preparare:

Batem cu mixerul untul si zaharul pudra pana se albeste si devine ca o crema. Adaugam coaja rasa de lamaie, sarea si scortisoara. Continuam sa bateam pana se omogenizeaza. Adaugam ouale unul cate unul si continuam sa batem dupa fiecare. Adaugam faina cernuta si amestecam cu o spatula de silicon (sau de lemn) pana se omogenizeaza bine. Umplem un cornet de bucatarie ( eu am pus forma de stea nr. 8) cu compozitie si facem fursecurile direct intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade 15-20 de minute. Dupa ce coacem fursecurile le lasam sa se raceasca, apoi lipim cate 2 cu gem de caise.

joi, 15 septembrie 2011

Chec cu ciocolata (Keik me sokolata - Kέϊκ με σοκολάτα)


Impreuna cu checul de lamaie, asa cum se poate vedea si in fotografie, am mai facut 2 checuri cu ciocolata, un adevarat festin pentru papilele gustative. E asa moale si bun, gustul e ceva intre budinca de ciocolata si mousse de ciocolata.

Ingrediente:

2 cani zahar
2 cani faina
3 lingurite praf de copt
7 oua (seprate galbenusurile de albusuri)
1 pachet margarina
400 gr. ciocolata de menaj

Mod de preparare:

Topim ciocolata la bain-marie sau in cuptorul cu microunde (1-2 minute). Separam galbenusurile de albusuri. Batem margarina cu mixerul pana devine cremoasa si adaugam galbenusurile unul cate unul. Adaugam zaharul si ciocolata topita si batem in continuare. La sfarsit adaugam si faina. Separat, batem albusurile spuma (ca pentru bezea). Adaugam albusurile in compozitie si amestecam usor de jos in sus pana se omogenizeaza. Punem compozitia in forme de chec de unica folosinta si dam la cuptor la 250 de grade pentru 15 minute. Optional, cand scoatem checul din forma putem presara zahar pudra.

duminică, 11 septembrie 2011

Chec cu lamaie (Keik me lemoni - Κέϊκ με λεμόνι)


Cum spuneam mai inainte ca sotul meu e un mare amator de chec, iata-ma ajunsa la o reteta, simpla, rapida si gustoasa. Reteta am gasit-o intr-o carte veche de bucate greceasca, insa acolo era fara stafide si cu glazura de lamaie. Eu am pus stafide, insa n-am mai facut si glazura, pentru ca ar fi iesit prea dulce. Daca doriti sa faceti glazura, se prepara asa: 3/4 cana zahar si sucul de la o lamaie, sucul se pune intr-un ibric, se da in fiert, adaugam zaharul si amestecam continuu pana se ingroasa. Se glazureaza checul rece cu glazura fierbinte.

Ingrediente:

2 3/4 cani faina
1 1/2 cana zahar
200 gr. margarina
3/4 cana lapte caldut
3 oua
coaja de la o lamaie
stafide (optional)

Mod de preparare:

Batem intai zaharul cu margarina, apoi adaugam ouale, laptele si la sfarsit faina, coaja de lamaie si 1-2 maini de stafide. Coacem la 160 de grade timp de 1 ora aproximativ.