Placinta cu portocale (Portokalopita – Πορτοκαλόπιτα)


Am mancat aceasta placinta pentru prima data de Paste acum vreo 2 ani. O facuse matusa sotului meu. Am luat imediat reteta si de-atunci o fac frecvent si neaparat de fiecare Paste si Craciun. Este foarte gustoasa si foarte usor de facut si are mare succes.

Ingrediente:

1 ¼ cana ulei de porumb
1 cana + 2 linguri zahar
4 oua
1 iaurt cremos
1 vanilie
1 plic praf de copt
coaja rasa de la 1 portocala
1 pachet foi de placinta subtiri (500 g)

Pentru sirop:

3 ¾ cani apa
2 ¼ cani zahar
coaja rasa de la 1 portocala

Mod de preparare:

Se bate uleiul cu zaharul. Apoi se adauga ouale, iaurtul, vanilia, praful de copt si coaja rasa de portocala si se bat. Foile se rup in bucati cu mana si se amesteca bine cu o furculita cu crema rezultata. Se pune intr-o tava unsa cu ulei si se da la cuptor la 170°C pentru 30 de minute.
Ingredientele pentru sirop se fierb impreuna 15 minute si se lasa sa se raceasca un pic siropul. Cand se scoate placinta din cuptor se lasa sa se raceasca si se adauga deasupra siropul cald.

Truc: Placinta se taie si se scoate din tava pe masura ce se serveste. Altfel, daca o taiati si o puneti pe platou se usuca, asa, in tava ramane in sirop si e zemoasa, zemoasa si buna.

Comentarii