Spanac cu orez (Spanakorizo - Σπανακόρυζο)



Spanac cu orez, o reteta simpla, de post, extrem de gustoasa si plina de vitamine. Eu prepar o varianta de orez cu spanac cu lamaie, insa exista si varianta cu rosii in loc de lamaie. E bine de stiut insa, ca pentru a imbunatati absorbtia fierului din spanac, este bine sa fie preparat cu o planta sursa de vitamina C, cum ar fi lamaie sau alte citrice. Spanacul este, de asemenea, bogat in acid folic si este recomandat sa fie consumat cu 12 saptamani inainte de conceptie si in primele 12 saptamani de sarcina.

Ingrediente:

1 kg. spanac
1 lamaie
1 ceapa tocata marunt
2 cepe verzi tocate marunt
1 ceasca patrunjel
2 cesti orez
sare
piper
ulei de masline

Mod de preparare:

Spalam si curatam spanacul (alegem frunzele bune, verzi). Intr-o oala mare calim ceapa si ceapa verde in ulei de masline. Adaugam spanacul, patrunjelul si lasam sa fiarba la foc mic in jur de 15 minute, fara sa adaugam apa.
Scoatem cu o spumiera compozitia lasand doar un strat pe fundul oalei. Adaugam un strat de orez, apoi unul de spanac, orez, spanac, pana se termina. Nu amestecam deloc, pentru a se intrepatrunde mai bine gusturile.
Adaugam sare, piper si apa (aproximativ 6 cesti). Lasam spanacul sa fiarba la foc mic pentru aproximativ 20 de minute. Apoi il luam de pe foc, adaugam zeama de la o lamaie, il acoperim cu un servet de bumbac pentru 10 minute si apoi il servim.

Comentarii