Musaca de merluciu (Bakaliaros musaka - Mπακαλιαρος μουσακα)


M-am gandit sa fac o musaca cu peste, putin diferita de cea clasica, mult mai usoara si sanatoasa. Pestele ales este merluciul, un peste destul de popular aici in Grecia, pe care grecii il gatesc pane si il servesc cu un sos de usturoi (scordalia - scordoleaua noastra) pe 25 Martie de ziua nationala a Greciei si de asemenea, este foarte populara prepararea lui la gratar. 

Ingrediente:

1 kg. file de merluciu
2 cartofi mari
2 dovlecei mari
2 vinete
1 legatura patrunjel
1 legatura cimbru proaspat sau 1 lingura cimbru uscat
1/2 cana ceapa
4 catei de usturoi
1 cana smantana
2 cani lapte
3 linguri unt sau margarina
6 linguri faina
sare
piper

Mod de preparare:

Taiem vinetele, dovleceii si cartofii in felii, le prajim pana devin aurii si le impartim egal in 3 parti. Spalam fileurile de merluciu si le condimentam cu sare si piper. Intr-o cratita incingem foarte bine untul. Batem in shake sau in blender faina, laptele si smantana pana se omogenizeaza bine. Adaugam peste untul incins si amestecam continuu sa nu se lipeasca pana obtinem un sos bechamel. Luam de pe foc si adaugam patrunjelul si cimbrul tocate marunt. Intr-o tava de ceramica asezam un strat de cartofi, vinete si dovlecei, presaram deasupra ceapa tocata si un strat de merluciu. Repetam operatiunea inca o data, iar deasupra punem al treilea strat de legume si acoperim totul cu sosul bechamel. Dam la cuptorul preincalzit timp de 45 de minute la 180 de grade. Servim alaturi de o salata dupa preferinta si de un vin alb bun.

Comentarii

  1. Buna,
    Suna foarte bine si as vrea sa il incerc in weekend.
    Am o intrebare insa, pestele se adauga crud? Sau se fierbe / rumeneste inainte de a fi pus in tava?
    Multumesc frumos,
    Roxana

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Roxana!
    Da, pestele se pune crud in tava, pentru ca in 45 de minute cat tii tava la cuptor e super suficient timp sa se coaca. Daca l-ai fierbe/rumeni inainte s-ar faramita in tava. Succes!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu