Chec cu stafide (Keik me stafides - Κέικ με σταφίδες)


Un chec potrivit in orice moment al zilei, dimineata la micul dejun, la pranz ca desert, dupa-amiaza la o cafea sau seara la cina, cu un pahar de lapte. Nu pot descrie cum miroase acest chec, deja simt in toata casa aroma sarbatorilor de iarna .

Ingrediente:

600 gr. faina cu agent de crestere
2 lingurite praf de copt
2 lingurite scortisoara
2 pahare stafide
5 oua (separate galbenusurile de albusuri)
1 cutie lapte condensat
2 linguri unt nesarat (topit)
putina sare
100 gr. ulei de masline
400 gr. zahar brun
sucul de la o portocala
coaja rasa de la o portocala

Mod de preparare:

Intai batem bine galbenusurile. Adaugam jumatate din zahar, uleiul si untul si continuam sa batem. Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, sarea si scortisoara. Adaugam aceasta compozitie alternativ cu laptele in prima compozitie cu galbenusuri. Batem albusurile spuma, ca pentru bezea. Inmuiem stafidele 5 minute in apa, le strecuram si le dam prin faina. Adaugam stafidele in compozitie si apoi, putin cate putin albusurile batute spuma, amestecand de jos in sus. Punem compozitia intr-o forma unsa cu unt si coacem la 180 de grade timp de 1 ora aproximativ. Scoatem checul din cuptor si il lasam sa se raceasca, timp in care preparam un sirop din restul de zahar, sucul si coaja de portocala. Scoatem checul din forma si il insiropam.

Comentarii