Pui la cuptor (Kotopoulo fournou - Κοτόπουλο φούρνου)


O reteta greceasca de pui la cuptor clasica si simpla, cu lamaie si oregano. Cateva precizari suplimentare pentru reusita retetei: sarea, piperul si oregano le punem dupa ce am pus compozitia de ulei si mustar, pentru a se "lipi" de pui si a avea acelasi gust toate partile puiului. Nu stoarcem lamaia pentru ca usuca si "strange" carnea. Bucatile de lamaie, in timpul coacerii, isi vor lasa sucul in tava. Daca apa se evapora prea repede, mai adaugam putina, trebuie sa avem mereu in tava cel putin jumatate de centimetru de apa, astfel incat sa ne ramana putina zeama la sfarsit. Timpul de coacere este in functie de cuptorul fiecaruia. Puiul este bine gatit cand este rumenit si crocant la exterior si moale "de se topeste in gura" in interior. 

Ingrediente:

1 pui intreg (sau bucati)
5-6 cartofi
1 lamaie mare
2-3 linguri mustar
1/2 lingurita praf de usturoi
1 ceasca ulei de masline
1 1/2 pahar apa
1 lingura oregano
sare
piper alb

Mod de preparare:

Punem puiul (sau bucatile de pui) in tava. Taiem cartofii felii si ii punem in jurul puiului, pana se umple tava.
Intr-un shaker punem uleiul si mustarul si agitam bine. Dupa ce se omogenizeaza bine, punem jumatate de pahar de apa si mai agitam un pic.
Punem aceasta compozitie peste pui si cartofi, astfel incat sa se distribuie uniform in tava. Nu amestecam ingredientele din tava.
Taiem lamaia in patru si o punem in cele patru colturi ale tavii.
Saram si piperam, presaram cu praful de usturoi si oregano.
Punem si un pahar de apa, incet-incet intr-un colt al tavii.
Coacem la cuptor la 180-200 de grade timp de aproximativ o ora. In ultimele 2-3 minute trecem cuptorul pe  modul grill, astfel incat sa se rumeneasca bine puiul si cartofii.

Comentarii