Sfakianopites (Sfakianopites - Σφακιανόπιτες)



Sfakianopites sunt un fel de scovergi romanesti. O reteta pentru iubitorii de preparate din bucataria cretana si nu numai.

Ingrediente:

Pentru aluat:

1/2 kg. faina
1/4 cana rachiu
2 linguri ulei de masline
1 cana apa
putina sare

Pentru umplutura:

1/2 kg. antothiro (un fel cas)

Mod de preparare:

Amestecam faina cu uleiul, pentru a se "unge" faina bine.
Adaugam restul ingredientelor.
Impartim aluatul in 10 bile.
Lasam aluatul sa se odihneasca.
Dupa aproximativ jumatate de ora, luam fiecare bila, o intindem putin cu mainile, punem putin antothiro in centrul fiecareia si inchidem ca un pachetel.
O punem pe masa de lucru cu inchizatura in jos. O apasam usor cu palma si, apoi cu sucitorul o intindem  pana ajunge de marimea unei farfurii mici.
Punem putin ulei in tigaie de fiecare data si le prajim una cate una. Daca atunci cand le intindem se formeaza bule de aer, le intepam cu o scobitoare.
Dupa ce le prajim, le stropim cu miere sau cascaval (sau branza) sarat.

Comentarii