Tort caramel (Karamelenia tourta - Καραμελένια τουρτα)


Un tort usor, invelit in aroma de caramel si sirop de cafea. Simplu, rapid si gustos, ne scoate din situatii dificile atunci cand suntem pe graba si avem nevoie de un desert simplu si in acelasi timp sofisticat.

Ingrediente:

1 blat de tort (taiat in 3)
2 plicuri frisca cu aroma de vanilie
2 cesti lapte
1 plic topping (sirop) caramel
2 cesti fulgi de ciocolata neagra

Pentru sirop:

1 1/2 pahar apa
2 1/2 pahare zahar
putina zeama de lamaie
2-3 linguri cafea instant (ness)

Mod de preparare:

Pregatim siropul. Intr-o oala mica punem apa, zaharul, zeama de lamaie si amestecam pana se dizolva zaharul. Lasam sa fiarba aproximativ 20 de minute.
Luam de pe foc, adaugama cafeaua instant si amestecam bine.
Pregatim crema. Batem la mixer frisca (cu vanilie) cu laptele pana devine spuma, adica in jur de 5 minute.
Cu o lingura insiropam primul blat, adaugam 1/3 din crema si 1/3 din fulgii de ciocolata.
Repetam operatiunea si pentru urmatoarele 2 blaturi, si pastram putina crema pentru a acoperi tortul pe margine de jur imprejur.
Cu o furculita, tragem linii orizontale si verticale pe suprafata tortului.
Decoram cu siropul caramel si lasam tortul la frigider timp de 3-4 ore inainte de a fi servit.

Comentarii