RSS

Placinta cu ierburi salbatice (Xortopita me agria xorta - Χορτόπιτα με άγρια χόρτα)


Grecii folosesc foarte mult ierburile salbatice in bucatarie, cel mai des in placinte si salate (fierte si strecurate, adauga ulei de masline, zeama de lamaie si sare). Se gasesc de vanzare in piete, insa si campurile sunt pline acum primavara de astfel de ierburi. Insa, daca nu ai experienta si cunostinte despre aceste ierburi, e mai bine sa nu te aventurezi la culesul lor de pe camp, caci multe plante sunt necomestibile si otravitoare. Multora dintre ele nici nu le pot traduce denumirea in romana, pentru ca imi sunt si mie necunoscute. Insa din cele cunoscute va pot enumera si va pun si link-ul cu fotografia lor pe fiecare cuvant sa va dati seama care e: frunze de cicoare salbatica, frunze de fenicul, andive salbatice, sfecla elvetiana, frunze de mac, frunze de papadie, macris. Ierburile salbatice sunt foarte bogate in vitamina C, flavonoide, polifenoli, omega 3, acizi grasi si alfa-linolenic, toate aceste componente fiind bune antioxidante. Daca nu gasiti nici una dintre aceste plante in pietele din Romania, puteti face reteta cu un amestec de spanac, stevie, loboda, urzici, macris, acestea stiu sigur ca se gasesc. Eu am facut-o si asa si e foarte buna.

Ingrediente:

1 kg. ierburi salbatice
1 ceasca mizithra rasa
2 cepe tocate
1 ou (optional)
marar - patrunjel
ulei, sare, piper, susan
4 foi facute in casa (subtiri)

Foi de placinta:

1/2 kg. faina
1/2 ceasca ulei
1-1 1/2 lingura otet
putina sare
apa calduta cat e nevoie

Mod de preparare:

Curatam, spalam si inabusim destul (pana sunt aproape fierte) ierburile.
Le strecuram bine.
Adaugam in ierburi toate celelalte ingrediente.
Din alaut facem 4 foi subtiri.
Intr-o tava mare (tava trebuie sa fie mare, astfel incat placinta iese subtire si crocanta) unsa cu ulei punem 2 foi, unse fiecare cu ulei, adaugam compozitia si punem si celelate 2 foi unse fiecare cu ulei.
Presaram susan si portionam placinta pentru a nu se umfla la copt.
Coacem la 180 de grade timp de 30-40 minute.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu