Negresa de la Ahaia (Axaiko melaxroino - Aχαϊκό Μελαχροινό)


"Ahaiko melahrino" se traduce cam "negresa de la Ahaia". Ahaia este o zona in nordul peninsulei Peloponez. Este de fapt un chec de post, foarte gustos, asemanator un pic la gust cu "fanouropita". I se mai spune si chec "sarac", avand in vedere ca nu are oua si unt, care pe vremuri era un lux si nu la indemana oricui. Altfel, cu atatea ingrediente, care impreuna creeaza un gust deosebit, eu nu il vad deloc "sarac".

Ingrediente:

1 ceasca ulei
2 cesti zahar
1/2 ceasca must
1/2 ceasca suc proaspat de portocale
coaja rasa de portocala (cantitatea, dupa preferinte)
1/2 lingurita cuisoare pisate
1 lingurita scortisoara macinata
1 mana nuci taiate in bucati mari
2 1/2 cesti faina
3-4 lingurite praf de copt
1 mana stafide (optional, iar daca le adaugam reducem zaharul la 1 1/2 ceasca)

Mod de preparare:

Batem bine cu mixerul toate ingredientele.
Punem in tava cu diametrul de 30 de cm., unsa.
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade, pe raftul din mijloc al cuptorului, pana facem testul scobitorii si aceasta iese curata. 

Comentarii