Masline Kalamon (Elies Kalamon - Ελιές Καλαμών)



Masline gusotase de casa. Daca veniti in Grecia in vacanta in lunile septembrie-octombrie gasiti in piete masline proaspete abia culese verzi (in septembrie) si negre (in octombrie) si puteti cumpara si prepara singuri. Maslinele proaspete sunt foarte amare si de aceea va voi spune cum se pot prepara. Daca doriti puteti adauga in uleiul in care le conservati frunze de dafin si oregano, pentru un plus de aroma. Cele mai gustoase masline dupa parerea mea sunt acestea mici, masline Kalamon se numesc.

Ingrediente:

masline
sare grunjoasa
ulei
otet

Mod de preparare:

Punem maslinele spalate bine intr-un butoias (sau lighean mare de plastic) acoperite de apa, ca sa se "desamarasca". Timp de 15 zile schimbam apa zilnic. Dupa 15 zile incercam o maslina si daca nu mai e amara trecem la pasul urmator. Daca inca mai e amara, schimbam apa zilnic si continuam sa gustam zilnic pana nu mai e amara, dar eu mereu in 15 zile, schimband apa zilnic, am avut masline "ne-amare". Pasul urmator: punem maslinele in saramura (o facem ca pe cea de muraturi, cu sare grunjoasa, neiodata, sarata in functie de cat va place, eu fac saramura cu proba oului, pun un ou in saramura si sarez pana ce oul se ridica la suprafata cat un banut de 20 de eurocenti) si putin otet. Dupa ce se mureaza le putem lasa in continuare in saramura, sau, daca dorim, le putem scoate si conserva in borcane cu ulei si otet. Sunt la fel de bune in ambele variante.

Comentarii