Savarine (Babadakia - Μπαμπαδάκια)


Reteta de savarine care ne amintesc de copilarie. In Grecia sunt foarte populare, in general prajiturile insiropate sunt specifice Greciei, provenite din bucataria politiki. Am tot cautat o reteta cu succes garantat si iata am gasit-o. E o reteta provenita din mama-n fiica incepand de la o strabunica venita din Asia Mica in Grecia in anii 1922-1923. Cantitatile le masurati cu aceeasi unitate de masura (pahar, cana, ceasca), siropul trebuie folosit tot la insiroparea prajiturilor (daca nu se termina dupa ce ati insiropat toate prajiturile le mai treceti odata prin sirop).

Ingrediente:

Pentru aluat:

1 pahar faina
1 pahar gris
1 pahar zahar
1 portocala (sucul si coaja rasa)
5 oua
1 praf de copt

Pentru insiropat:

1 pahar lapte rece
sirop facut din 2 pahare apa si 1 1/2 pahar zahar

Pentru umplut:

1 pachet frisca lichida


Mod de preparare:

Mai intai fierbem siropul 5 minute si il lasam la racit. Apoi amestecam toate ingredientele pentru aluat si le punem in forme unse de muffins (nu hartii de muffins,direct in tava pentru muffins). Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade C timp de 30 minute aproximativ. Intre timp batem cu mixerul frisca lichida si o punem la frigider. Cand sunt gata savarinele, le scoatem asa fierbinti din forme, le intoarcem invers (adica partea care a fost la fund in tava sa fie deasupra), taiem capacele (nu de tot, mai lasam o parte prinsa de savarina), le scufundam in laptele rece si apoi in siropul rece. Le punem pe un platou pe care am pus forme de hartie si deschidem cu grija capacelul si le umplem cu frisca batuta. Decoram si capacelul cu frisca batuta si gata! Savuram!

Comentarii