Prajitura cu foi si gris galaktobureko (Γαλακτομπούρεκο - Galaktompoureko)



Pentru ca foarte multi dintre dvs. mi-ati cerut in mesaje reteta de galaktobureko, unul dintre cele mai iubite deserturi aici in Grecia, iata reteta! Veti vedea, e chiar mai buna decat ce ati mancat in cofetariile din Grecia. Tips: eu am facut-o in tava de aragaz si a iesit un pic cam subtire (asa ne place), dvs. o puteti face intr-o tava mai mica sau un vas de Jena daca doriti sa iasa mai groasa.

Ingrediente:

Pentru crema:

170 gr. gris
200 gr. zahar impartit in 3 (50+50+100 gr.)
500 gr. smantana lichida
500 gr. lapte
4 oua separate albusuri si galbenusuri
1 lingura unt
3 vanilii
220 gr. unt topit pentru uns foile
1 pachet foi subtiri de placinta

Pentru sirop:

800 gr. zahar
450 gr. apa
2 linguri miere
coaja rasa de lamaie sau 1 bat de scortisoara (optional)

Mod de preparare:

Sirop:

Punem toate ingredientele pentru sirop intr-o oala mica si de indata ce da in fiert luam de pe foc si lasam sa se raceasca.

Crema:

Batem albusurile cu 50 gr. zahar pana obtinem o bezea tare. O luam din bolul mixerului si o pastram intr-un bol curat.
In acelasi bol al mixerului fara sa il spalam batem galbenusurile cu celelalte 50 gr. zahar pana se albesc. Luam 1/4 din compozitia de bezea si amestecam la mixer in compozitia de galbenusuri pana devine spumoasa. Luam bolul de la mixer si cu o spatula adaugam putin cate putin restul de bezea in compozitia de galbenusuri si amestecam usor cu miscari circulare pana se omogenizeaza. Lasam compozitia deoparte.
Intr-o oala punem laptele si smantana lichida si restul de zahar (100 gr.). Punem la foc mediu si cand incepe sa fiarba adaugam vaniliile si grisul si cu un tel amestecam continuu pana se ingroasa crema. Amestecam foarte bine pentru ca grisul se poate arde foarte repede. Cand este ingrosata bine crema luam de pe foc si punem 1 lingura  de unt amestecand continuu. Untul face crema mai catifelata.
Amestecam inca putin ca sa se raceasca un pic si adaugam compozitia de bezea. Amestecam usor dar cu miscari sigure ca sa se omogenizeze bine cele doua compozitii. Compozitia cu gris care e mai groasa trebuie sa se amestece foarte bine cu cea de bezea, astfel incat sa avem aceeasi textura peste tot.
Incepem sa punem foile in tava dupa ce le ungem bine cu unt. Punem primele 4 foi in cele patru colturi ale tavii, astfel incat sa iasa peste colturile tavii in mod egal. Apoi punem o foaie si in mijlocul tavii. Inainte de a aseza fiecare foaie ungem bine cu unt lasalndu-l sa curga picaturi de pe pensula si fara sa-l intindem cu aceasta. Astfel foile vor avea aer intre ele ceea ce va face prajitura noastra mai crocanta.
Adaugam crema peste foi si peste crema alte 4-5 foi. Daca ramane peste marginile tavii o cantitate mare de foi le puteti taia, eu nu le tai pentru ca ne plac marginile mai groase asa ca le intorc si cu ajutorul pensulei le imping catre fundul tavii.
Turnam unt din belsug peste toate suprafata prajiturii si stropim si cu apa. Dam la cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de aproximativ o ora pana ce se rumenste bine. Scoatem din cuptor cand este gata si asa incinsa cum este prajitura turnam peste ea, putin cate putin pe toata suprafata, siropul rece.


Comentarii