Hamsii la tigaie (Gavros saganaki - Γαύρος σαγανάκι)



Felul de mancare pe care vi-l propun astazi este zemos, aromat si foarte usor de preparat (ca mai toate mancarurile grecesti, de altfel) si depaseste aria restransa a banalelor hamsii prajite sau afumate cunoscute de mine inainte. Mancarurile "saganaki" (printre care si hamsii picante la tigaie, branza feta la tigaie, creveti la tigaie, midii la tigaie etc. si pe care vi le voi prezenta pe masura ce le voi "executa") se numesc asa de la tigaia "sagani" in care se gatesc, care este o tigaie larga, dar nu si foarte adanca si are doua manere rotunde, insa se pot gati si intr-o tigaie obisnuita.

Ingrediente:
1 kg hamsii
1-2 lingurite mustar
 ½ lamaie (sau 1-2 rosii date la blender)
ulei de masline
sare, piper
patrunjel
1-2 felii branza feta
Mod de preparare:
Curatam si spalam hamsiile si le saram. Intr-o tigaie mai larga (saganaki) punem apa de-un deget si jumatate de cana de ulei de masline si lasam sa dea in fiert. Adaugam mustar si branza feta zdrobita (si rosiile date la blender daca alegem sa punem si rosii) si amestecam bine pana se omogenizeaza. Adaugam hamsiile si acoperim tigaia. Dupa 5 minute luam capacul si cand sosul s-a legat, stingem focul si adaugam patrunjel tocat, suc de lamaie si piper proaspat macinat.

Comentarii