Desertul de astazi nu e propriu-zis o placinta, e mai mult o prajitura cu nuci, cu mult sirop, foarte pufoasa si gustoasa si potrivita in orice ocazie (eu am mai facut-o si pe post de tort, invelita in ciocolata, varianta clasica este fara glazura de ciocolata). Dar pentru ca toate placintele grecesti au in denumire numele fructului/legumei din care se face plus cuvantul"pita", desi nu toate au in compozitie foi/aluat de placinta, am ales sa traduc exact denumirea.
Ingrediente:
6 galbenusuri
12 albusuri
1 cana de zahar pudra
1 pachet de unt topit
1 plic praf de copt
1 paharel coniac
1 plic scortisoara
300 gr. nuci
300 gr. pesmet
Pentru sirop:
2 ½ cani apa
2 cani zahar
100 gr. glucoza
½ lingurita vanilie
Pentru glazura:
1 tableta ciocolata de menaj
1 cutie lapte condensat
Mod de preparare:
Intr-o cratita punem zaharul pudra, scortisoara si praful de copt, galbenusurile, untul si coniacul si amestecam pana se omogenizeaza bine. Adaugam pesmetul si nucile, iar la sfarsit albusurile batute spuma. Amestecam foarte bine, cu grija de sus in jos. Ungem bine cu ulei o tava si turnam amestecul. Punem la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 50 de minute la 190°C.
Siropul:
Punem intr-o cratita la fiert apa, zaharul si glucoza la foc mic si lasam sa fiarba bine pana se leaga siropul.
Asteptam sa se raceasca siropul si il adaugam peste placinta inca calda.
Glazura:
Incalzim laptele condensat si dupa ce il luam de pe foc incorporam incet, incet ciocolata de menaj pana se topeste. Apoi se adauga glazura obtinuta peste placinta din tava, se distribuie uniform pentru a acoperi intreaga suprafata si se serveste sau taiata in felii ca de tort sau in romburi, ca si prajitura.
Comentarii
Trimiteți un comentariu