Sos de iaurt cu castraveti si usturoi (Tzatziki - Τζατζίκι)


Sos tzatziki...bine-cunoscutul sos de iaurt cu castraveti si usturoi. Secretul unui tzatziki reusit este iaurtul grecesc si stoarcerea foarte bine de zeama a castravetelui.

Ingrediente:

1 kg iaurt grecesc
1 castravete mare 
2-3 catei de usturoi
1 ceasca ulei de masline
zeama de la ½ lamaie sau 2 linguri otet
cateva fire de marar
sare

Mod de preparare:

Cateii de usturoi se zdrobesc, se presara sare si se freaca cu ceasca de ulei adaugandu-se putin cate putin, pana devine ca o pasta. Castravetele se da pe razatoarea mare, se stoarce bine sa nu ramana zeama deloc (eu zeama o pastrez si o beau, ba mai imi fac si o masca de fata din ea). Intr-un castron se pune iaurtul, se adauga pasta de usturoi, castravetele ras si stors bine, marar tocat, zeama de lamaie sau otet, sare, daca mai e nevoie si sosul nostru este gata. Se serveste ca atare ca aperitiv, ca garnitura la orice fel de friptura, la cartofi gatiti in orice fel, este usor, racoros si extraordinar de gustos.

Comentarii