Macaroane cu carne (Pastitsio - Παστίτσιο)


Pastitsio este lasagna grecilor, una dintre cele mai iubite mancaruri aici in Grecia. Reteta mea de pastitsio este specialitatea casei. Secretul reusitei mele este sosul bechamel la care nu pun oua si in loc de lapte proaspat, folosesc lapte condensat.

Ingrediente:

1 pachet macaroane nr. 2
1 kg carne tocata de vita (tocata de 2 ori)
2 cutii rosii in bulion
2 cepe
150 gr cascaval
2 cutii lapte condensat
7-9 linguri faina
pesmet
nucsoara
scortisoara macinata
cuisoare macinate
4 linguri patrunjel tocat
ulei de masline
6-7 linguri margarina vegetala (sau unt)
1 pahar vin alb
sare
piper

Mod de preparare:

Intr-o cratita punem ulei de masline si adaugam ceapa tocata, o calim si apoi adaugam carnea tocata si o lasam sa se caleasca si ea. Stingem cu vinul alb, adaugam putine cuisoare si scortisoara macinate, sare, piper, rosiile in bulion, 1 pahar de apa si patrunjelul tocat. Acoperim cratita si lasam la foc mediu sa fiarba cam 30-45 de minute, astfel incat la sfarsit sa mai aiba putina zeama. La sfarsit luam cratita de pe foc, adaugam 1-3 linguri de pesmet si 20-30 de grame cascaval ras.
Intr-o oala mare punem macaroanele la fiert in apa cu sare. Pentru ca apoi mancarea va merge la cuptor macaroanele se fierb mai putin decat timpul recomandat pe ambalaj. Apoi le strecuram si le clatim cu apa rece. In oala punem 2 linguri de margarina, adaugam macaroanele si amestecam bine. Luam oala de pe foc, adaugam 20-30 de grame cascaval ras si amestecam bine sa se omogenizeze. Trecem la executat sosul bechamel. Amestecam cele 2 cutii de lapte condensat cu aceeasi cantitate de apa calda. Intr-o cratita punem 3-4 linguri de margarina, o lasam sa se incinga si adaugam faina in ploaie, fara sa se arda, insa. Apoi, amestecand continuu cu telul pana incorporam tot laptele si incepe sa se ingroase bechamelul, astfel incat sa nu fie nici prea tare, nici prea moale. Luam cratita de pe foc, adaugam nucsoara rasa si 30-40 de grame cascaval ras si amestecam bine. Luam 1/2 cana de bechamel si adaugam peste macaroanele din oala si omogenizam bine.
Intr-o tava mare pe care o ungem cu 1-2 linguri margarina punem macaroanele, adaugam carnea tocata si apoi sosul bechamel. Presaram restul de cascaval ras si dam la cuptorul preincalzit pentru 45-60 de minute la 180 de grade, pana sa se rumeneasca bine sosul bechamel. Scoatem tava din cuptor si lasam cel putin 15 minute inainte sa taiem bucati.

Comentarii