Supa de peste (Psarosupa - Ψαρόσουπα)




Supa de peste greceasca dreasa cu ou si cu lamaie este una dintre cele mai gustoase mancaruri din bucataria greceasca. Dreasa cu vestitul "avgolemono" (ou si lamaie), este foarte gustoasa si aromata.

Ingrediente:

700 gr. peste mare (merluciu etc.)
3 cartofi
2 morcovi
2 legaturi frunze de telina
1 ceapa
orez
sare
1 ou
1 lamaie

Mod de preparare:

Curatam si spalam legumele, le taiem si le punem in apa cu sare la fiert. Cand sunt fierte le scoatem din apa si punem pestele in oala intr-o sita pentru a nu se imprastia la fiert. Lasam pestele sa fiarba aproximativ 15 minute. Scoatem pestele din oala si punem la fiert in zeama ramasa, orezul. Cand orezul este fiert, adaugam avgolemono. Adica, intr-un bol mare batem bine oul, adaugam sucul de la 1 lamaie si adaugam peste acestea incet-incet zeama din supa, pana compozitia de ou si lamaie ajunge la temperatura supei din oala, pentru a nu se taia. Adaugam avgolemono in oala amestecand continuu. Adaugam si bucatile de peste curatat de oase si legumele.

Tips:1. Putem pune la blender jumatate din bucatile de peste si legume din supa si astfel, zeama va deveni mai groasa si putem servi cu cealalta jumatate de legume si peste, sau chiar putem pune la blender toata cantitatea de legume si peste si obtinem astfel, o supa-crema de peste.
2. Putem sa nu adaugam deloc orez si ou, doar suc de lamaie.
3. Ca si legume, putem pune in aceasta supa orice legume ne plac, aceasta reteta e cea clasica de supa de peste greceasca.
4. Cand punem pestele la fiert, punem in oala si 1 coaja de lamaie si astfel nu mai miroase intreaga bucatarie a peste. Functioneaza de minune!

Comentarii