Melomakarona - prajituri grecesti de Craciun (Μελομακάρονα)


"Melomakarona" sunt nelipsite de pe mesele grecilor in perioada sarbatorilor de iarna. Sunt niste prajiturele aromate si insiropate, cu scortisoara si portocale, delicioase, usor de preparat si de post. Unitatea de masura trebuie sa fie aceeasi (eu am facut cu un pahar de 250 ml.). Trebuie neaparat sa le incercati.

Aluat:

1,5 pahar ulei 
0,5 pahar margarina
1 pahar suc proaspat de portocale
1 pahar zahar
Coaja rasa de la 2 portocale
2 vanilii
1 pahar mic coniac
1 praf de copt
1-1,2 kg. faina

Amestecam primele 7 ingrediente. Apoi amestecam si faina, bicarbonatul si praful de copt. Framantam pana se dezlipeste aluatul de pe maini (nu f mult pentru ca va iesi uleiul din aluat si-l vom "strica"). Luam bilute mici din aluat (cam 30 gr.) si formam melomakarona lunguiete, nu f mari ptr. ca se umpfla destul de mult la copt. Coacem la 170°C 30 de minute.

Sirop:

1 pahar apa
1 zahar
1 miere
2-3 bete scortisoara

Decor:

250 gr. nuci macinate
Scortisoara praf


Fierbem siropul 5 minute si luam spuma care se formeaza. Scufundam melomakarona caldute in siropul fierbinte cam jumatate de minut pe fiecare parte. Presaram cu nuci macinate amestecate cu scortisoara praf.




Comentarii